Texas Society of
\ Certified Public Accountants

August 27, 2007

Office of the Secretary

Public Company Accounting Oversight Board
1666 K Street, N. W.

Washington, D. C. 20006-2803

RE: PCAOB Rulemaking Docket Matter No. 017
To Whom It May Concern:

One of the expressed goals of the Texas Society of Certified Public Accountants (TSCPA) is to speak
on behalf of its members when such action is in the best interest of its members and serves the cause
of Certified Public Accountants in Texas, as well as the public interest. The views expressed herein
are written on behalf of the Professional Standards Committee (PSC) of the TSCPA. The committee
has been authorized by the TSCPA Board of Directors to submit comments on matters of interest to
the committee membership. The views expressed in this letter have not been approved by the
TSCPA Board of Directors or Executive Board and, therefore, should not be construed as
representing the views or policy of the TSCPA. We appreciate the opportunity to provide input into
your deliberations on the above-referenced Exposure Draft (ED).

In general, the members of the PSC are in agreement with the direction of the proposed standard.
We have addressed each of the six questions presented in the ED and provide the following
comments related thereto for your consideration.

Question 1: Would proposed Rule 3526 assist registered firms and audit committees in
fulfilling their respective obligations with respect to auditor independence?

We believe that a significant tax engagement performed by a public accounting firm for key members
of an entity’s financial oversight group prior to being engaged to perform attestation services for the
entity would, in most instances, have minimal impact on the independence of the public accounting
firm. We do believe that a consideration of such prior tax work should be made by the entity’s audit
committee in evaluating any impact on the public accounting firm's independence. It is the
responsibility of the audit committee to make the flnal decision regarding any independence problems
that such prior relationships might impose.

Question 2: Would proposed Rule 3526 assist audit committees in making a decision
regarding the appointment of a new auditor?

We consider the proposed Rule to be of assistance to the audit committee in its deliberations
regarding the appointment of a new auditor. However, the audit committee needs to decide on the
extent of the prior relationships between members of the entity’s financial oversight group and the
proposed new audit firm that it needs to consider. The audit committee is responsible for making an
informed decision on the independence of any new audit firm it wishes to consider. Thus, the audit
committee should solicit the proposed new auditor to disclose the prior or current tax engagements
with the entity that it considers to be relevant to its decision regarding the firm’s independence.
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Question 3: Should proposed Rule 3526 require the registered public accounting firm to
communicate any additional matters on auditor independence to the audit committee? If so,
what specific communications should the auditor be required to make to the audit committee?

We believe the significant issue regarding auditor independence as described in the ED is the
performance of tax work for key members of the entity’s financial oversight group. To expand the ED
to include “additional matters on independence” would result in a need for expanded guidance that
would do little to enhance the proposed rule. The performance of tax work for key members of the
entity’s financial oversight group is the critical issue regarding independence and should be the
primary focus of the ED.

Question 4. To what extent, if any, are accounting firms already making the kinds of
communications that would be required by the proposed Rule 35267

Based on the personal experience of PSC members, we believe every effort is made to disclose any
and all relationships between the accounting firm personnel and key members of the entity’s financial
oversight group. In most instances, we believe this disclosure also extends to family members of the
financial oversight group. Public accounting firms, in our opinion, appear to be well aware of the
responsibility they have to disclose any activities that might impact their independence with respect to
new attest clients.

Question 5: Should the initial communication required under proposed Rule 3526(a) be limited
to relationships that existed during a particular period? If so, why, and how long should the
period be?

We do not believe there should be a limiting time frame regarding the relationships that existed
between the public accounting firm and the prospective audit client. We feel the audit committee
should be charged with the responsibility of determining the relevant time frame within which it
considers an event could impact the auditor’s independence. The decision is being made by the audit
committee members and only they know what time frame is relevant for their consideration.

Question 6: Should the Board provide a transition period in Rule 3523 to allow a registered
public accounting firm to complete covered tax services once the professional engagement
period begins? If so, why is such a transition period necessary? How long should any such
transition period be?

We believe the registered public accounting firm should be allowed time to complete a pending tax
engagement up to the time the firm begins its year-end audit work. We feel work on the tax
engagement can be continued, if necessary, during the time the firm is performing interim audit work.
However, once the year-end audit work commences there should be no additional time spent on the
tax engagement. Thus, if the tax engagement cannot be completed prior to the initiation of year-end
audit work, the tax engagement should be terminated and the client should seek the assistance of
another accounting firm to complete the tax engagement.
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We appreciate the opportunity to provide input into the standard setting process.

Sincerely,

Jarth L. frbmgin-

Sandra K. Johnigan, CPA, CFE
Chair, Professional Standards Committee
Texas Society of Certified Public Accountants




