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Proposed Auditing Standard-An Audit of Internal Control Over Financial Reporting 
 
 
Dear Sir/Madam: 
 
 I am an attorney with no affiliation to any public accounting firm required to register with 
the Public Company Accounting Oversight Board (the “Board”).  I commend the Board on its 
proposed  standard relating to internal control over financial reporting, but offer the following 
comments on some of the questions posed in its Release No. 2003-017 dated October 7, 2003. 
 
  
 Question 1.  Is it appropriate to refer to the auditor’s attestation of management’s 
assessment of the effectiveness of internal control over financial reporting as the audit of internal 
control over financial reporting? 
 
 Comment: No. 
 
 In proposing that an audit be made of internal control over financial reporting (hereafter 
such type of controls referred to simply as “internal accounting controls” or “internal controls”),  
the Board has interpreted relevant provisions of the Sarbanes-Oxley Act (hereafter the “Act”) 
broadly and perhaps unnecessarily so at this point in time.  It has also blurred the difference 
between an “attest” service and “attestation report” as compared to an “audit” and “audit report.” 
 



 

 

   The Act contains two provisions concerning internal accounting controls: First, Section 
103(a)(2)(A)(iii) provides that the Board include in auditing standards it adopts a requirement 
that the outside auditor “describe in each audit report the scope of the auditor’s testing of the 
internal control structure and procedures of the issuer, required by section 404(b) [of the Act]... 
Second , Section 404, entitled “Managements’ Assessment of Internal Controls,” and  subsection 
(b) thereof, entitled “Evaluation and Reporting”,  require the outside auditor to both “attest to” 
and “report on” “the assessment made by management...”  It further provides that such 
attestation “be made in accordance with attestation standards” adopted by the Board. (Italics 
added). 
 
 An “attest” engagement” concerning matters other than the financial statements has 
traditionally been distinguished from an “audit” of the financial statements.  The former usually 
refers to an engagement in which the auditor “expresses a conclusion about the reliability of a 
written assertion” made by others.   See Statements on Standards for Attestation Engagements 
(“SSAE”) promulgated by the AICPA and codified as AT Section 100.01.  Its standards further 
distinguish the attest function of an “audit of financial statements,” on the one hand,  from those 
other kinds of “attest” services that provide “assurances on representations other than historical 
financial statements and in forms other than the positive opinion,” on the other hand.  See 
Introduction to Attestation Standards.  It makes clear that attesting to the effectiveness of internal 
controls is a typical example of such other “attest” services.  A comparison of attestation 
standards and audit standards is set forth as Appendix A in AT Section 100.89.  
 
 The SEC has also traditionally distinguished between an “audit” which it has used to 
refer to an examination of the financial statements, on the one hand, and “performing 
other...attest services for the issuer,” on the other hand.  See text and footnote 62 in Securities 
Act Release No. 8173, “Standards Relating to Listed Company Audit Committees”, dated 
January 8, 2003.  Moreover, in its recent release adopting rules for management’s report on 
internal controls required by Section 404(a) of the Act, the SEC refers to the auditor’s report on 
management’s assessment required by Section 404(b) as an “attestation report” which is to be 
made in accordance with standards for “attestation engagements” .  It has also amended 
Regulation S-X to define the term “attestation report.”.  See Securities Act Release No. 8238 
dated June 5, 2003 and Rules 210.1-02 and 210.2-02 of Regulation S-X. 
 
 Thus, to avoid confusion between the SEC’s rules and the Board’s standards, and to more 
closely follow the exact words used in Section 404(b) of the Act, the Board may wish to consider 
calling the auditor’s report an “attestation report” on management’s assessment of internal 
controls rather than referring to it as an “audit” of internal controls over financial reporting 
which results in an “audit report”.  
 
 The Board’s proposed standard explains in Paragraph 3 and footnote 3 that the terms 
“audit” and “attestation” “refer to the same professional service, one being the process and the 
other the result of that process.”   I am not an accountant but believe that an “audit” of financial 
statements is a form of “attestation”and that the concept of “attestation” is almost 
indistinguishable from “auditing.”   Both require an examination, testing, gathering of evidence 



 

 

and opinion determining if managements’ assertions are “fairly stated in all material respects” or 
“fairly presented.”  See AT Section 501, “Reporting on an Entity’s Internal Control Over 
Financial Reporting” and AT Section 9501.  However, attestation standards have traditionally 
been issued to “provide a framework for the attest function beyond historical financial 
statements.”  AT Section 100.89. 
 
 In view of this history and the confusion that might result from having Board standards 
using terminology that differs from both those customarily used and from those used in SEC’s 
rules, it may be more appropriate (and practical) for the Board not to use the word “audit” or 
“audit report” when referring to the auditor’s attestation of management’s assessment of the 
effectiveness of internal control over financial reporting. 
 
 
 ______________________ 
 
 
 Question 6. Is the scope of the audit appropriate in that it requires the auditor to both 
evaluate management’s assessment and obtain, directly, evidence about whether  internal control 
over financial reporting is effective. 
 
 Comment:   No. 
 
 Related to the use of terminology, and proceeding from it, the Board’s proposed standard 
would require the auditor not only to evaluate management’s assertion as to the effectiveness of 
internal controls, but also to independently determine, after obtaining direct evidence, that they 
are in fact effective.   The Board asks if this scope of the audit is “appropriate.” 
 
 It should be noted that historically there has been a distinction between the auditor 
directly expressing an opinion on the effectiveness of internal controls as compared to whether 
management’s assessment of their effectiveness is fairly stated.  See the AICPA standard in AT 
Section 501 (which the Board’s standard would supercede).  The difference is also highlighted, 
to some extent, by the General Accounting Office’s May 20, 2003 comment letter to the  
AICPA’s Auditing Standards Board (“ASB”) on its exposure draft standard dated March 18, 
2003.  The GAO stated that although it believed in the value of an opinion on internal controls 
and has provided them for financial statement audits it conducts, it also pointed out: “Current 
guidance for audits of government agencies and programs requires auditor reporting on internal 
controls, but not at the level of providing an opinion on internal control effectiveness.” (Italics 
added). 
 
 Due to this historical background and traditional distinction,  I believe it may be argued 
that at the time the Act was enacted Congress did not intend that an audit be conducted of the 
internal controls and that the auditor itself opine as to their effectiveness.  If it did so intend one 
would have expected the Act expressly to so provide.  Instead, it uses the words “attest to” and 
“report on” “the assessment made by management” and, further, that such attestation be made  in 



 

 

accordance with “attestation standards” adopted by the Board. (Italics added). 
 
 
 ___________________ 
  
 
 Question 11.  Is it appropriate to require the auditor to obtain evidence of the 
effectiveness of controls for all relevant assertions for all significant accounts and disclosures 
every year or may the auditor use of the audit evidence obtained in previous years to support his 
or her current opinion on management’s assessment? 
 
 Comment: No. 
 
 The Board’s proposed standard requires testing of “all” relevant assertions concerning 
“all” significant accounts and “all” significant disclosures.  This seems to adopt the ASB’s 
position concerning the extent of the controls to be tested in an audit of them as compared to one 
of the financial statements.   Thus, in its March 18, 2003 exposure draft, the ASB contends that 
significantly greater testing is required when doing an audit of internal controls as compared to 
an audit of the financial statements, stating: 
 

 “6.  The range of controls that need to be tested to express an opinion on internal 
control is significantly broader than that which may have been tested solely to 
express an opinion on financial statements.  For example, [for the latter]...the 
auditor may elect to perform only substantive procedures rather than to perform 
tests of controls, or perform a mix of substantive procedures and tests of controls 
over some or all significant accounts, classes of transactions, and disclosures... 
For the purpose of expressing an opinion on internal control, the tests of controls 
should encompass significant controls related to all significant accounts, classes 
of transactions, and disclosures...” (Italics added). 

 
(The Board has changed the ASB standard by requiring that all “relevant assertions” rather than 
“significant controls” be tested in the audit of internal control). 
 
 Such a significantly broader view of the controls to be tested, however, may be 
inconsistent with Section 103(a)(2)(A) (iii) of the Act which requires that the auditor’s report 
describe the “scope of the testing” of both controls and procedures, words that probably suggest 
a limitation was intended.  The argument would be that if Congress intended that “all” significant 
assertions related to all significant accounts and disclosures be tested, it would not have used the 
words “scope of the testing”.  
 
 _____________________ 
 
 In view of the foregoing responses to Questions 1, 6 and 11, and for the reasons set forth 
below, I believe the Board should consider proposing a standard at this point in time which only 



 

 

requires the auditor to examine “management’s assertion” of effectiveness and evaluate whether 
it is “fairly stated in all material respects”.  To reach its conclusion, the amended standard would 
require the auditor to test “certain” controls and procedures but only to the extent necessary to 
gather evidence to corroborate or refute management’s assertion.  I believe that such a standard 
would more closely follow the Act’s references in Section 404(b) to an “evaluation” of “the 
assessment made by management” and Section 103(a)(2)(A)(iii)'s requirement that the auditor’s 
report describe the “scope of the testing”.  
 
 Such an amended standard should significantly reduce the outside auditor’s work and 
fees, and thus significantly reduce the costs imposed on the approximately 15,000 large, 
medium-sized and small public companies affected by the Board’s standard.  It would also allow 
the Board to proceed on a more cautious basis and discover over the next few years whether such 
an attestation standard has positive results before a more demanding one is adopted.  Of course, 
such a decision is essentially a policy one and in its start up phase and in light of the horrendous 
audit failures that led to the Act’s enactment, the Board may decide it must impose the most 
stringent standard possible.   
 
 It should be noted, however, that the Board is not the only body that Congress has vested 
authority in, or responsibility for, improving internal controls over financial reporting.  
Management must not only report on the effectiveness of internal controls under Section 404(a) 
of the Act, but under Section 302 must also take responsibility for such controls and certify their 
conclusions as to their effectiveness.  And, under Section 906 of the Act, there are criminal 
penalties attached to management’s knowingly false certification.  Thus, the Board’s rules in this 
area should be considered in light of these other stringent requirements. 
 
 If, despite these new requirements imposed on management, the Board finds from 
experience that its attestation standard fails to improve internal accounting controls and the 
reliability of financial reporting, it will have sufficient reason and ample evidence to warrant the 
more rigorous standard of requiring an audit of internal accounting controls by the outside 
auditor with a direct expression of its opinion as to their effectiveness. 

  
 _____________________ 
 
 Question 4.  Does the Board’s proposed standard give appropriate consideration to how 
internal control is implemented in, and how the audit of internal control over financial reporting 
should be conducted at, small and medium-sized issuers? 
 
 Comment:   No. 
 
 While the Board states it is “sensitive” to its possible effects on such entities and 
recognizes that “one size does not fit all”, it does not give any specific guidance to how audits of 
internal accounting controls may be conducted for such smaller and medium-sized companies.  
For example, it could propose that “walkthroughs” of “significant processes” be required for 
only a sample rather than to “all” of them.   It could also require the testing of controls of a 



 

 

sample of “relevant assertions” for all significant accounts or disclosures rather than testing “all” 
such assertions for all such accounts and disclosures. 
 
       Without the Board providing specific guidance, the outside auditor of a small or medium-
sized company will fear doing less than all “walkthroughs” and testing controls of “all” relevant 
assertions about “all” significant accounts and disclosures.  Thus, the Board’s concerns that 
small and medium-sized companies not be subjected to the same extensive testing as larger 
companies will be ignored unless it gives guidance to the outside auditor to perform less. 
 
    ____________________ 
 
 
 Question 10.  Is it appropriate to require that the walkthroughs be performed by the auditor 
himself, rather than allowing the auditor to use walkthrough procedures performed by 
management, internal auditors or others? 
 
     Comment:  No.  
 
    It is not appropriate for the Board to only permit such procedures to be performed by the 
outside auditor.  If a company has a professional and independent audit staff it may be in a better 
position than the outside auditor to understand the internal accounting controls and how they 
perform.  The central question is whether it would be “reasonable” for the outside auditor to rely 
upon the internal auditor staff.  If that staff follows professional standards, such as the Standards 
for the Professional Practice of Internal Auditing issued by the Institute of Internal Auditors 
(“IIA”), reports to the audit committee and is deemed independent of management, the outside 
auditor should be allowed to rely, to a significant extent, on “walkthroughs” already performed 
by it rather than re-doing its work.  To determine what is “reasonable” reliance, the outside 
auditor could re-do a sample of those done by the internal staff.  This position is consistent with 
the Board’s proposed standard in Paragraph 103 concerning relying on internal auditors for the 
tests of controls “to the greatest extent an auditor could use the work of others.” 
  
 ________________ 
  
 
 Question 22.  Is it appropriate to require the auditors to evaluate the effectiveness of the 
audit committee’s oversight of the company’s external financial reporting and internal control 
over financial reporting? 
 
 And Question 23.  Will auditors be able to effectively carry out their responsibility to 
evaluate the effectiveness of the audit committee’s oversight? 
 
 Comment: No. 
 
 Such a requirement would reverse the “master-servant” relationship that should exist 



 

 

between the audit committee as “master” and outside auditor as “servant” and is contrary to the 
objectives of the Act to strengthen the role of the former.  I believe such a requirement would 
dilute the audit committee’s power and authority if it could be questioned and evaluated by the 
outside auditor it is supposed to supervise. 
 
  I also think it is impractical to require that the audit committee charged by Section 301 
of the Act with responsibilities for hiring the outside auditor, approving of certain non-audit 
services, including tax services, it wishes to provide, retaining the sole authority to fire the 
auditor, and resolving disagreements between the auditor and management regarding financial 
reporting, be simultaneously evaluated by that auditor, particularly as to its effectiveness in 
overseeing such financial reporting. 
 
 In June 2002, a committee appointed by the New York Stock Exchange made a set of 
recommendations about improved corporate governance, stating with respect to the role of the 
audit committee: 
 

“...the committee stands at the crucial intersection of management, independent auditors, 
internal auditors and the board of directors.” 

 
 In view of its significant and critical role, I would urge the Board to drop from its 
proposed standard any requirement that the auditor evaluate the audit committee’s effectiveness. 
 
 
      
        Respectfully submitted, 
 
 
        Robert Chira 
 
  
  


